Over ons

Zonta Damme, wij maken het verschil

bringourgirlsbackDe Zonta leden van Zonta tijdens de campagne #BringOurGirlsBack

schermafbeelding-2016-09-12-om-11-56-01
Charter 28 augustus 1999!

Zonta Damme is opgericht in 1999 en telt momenteel 33 actieve leden. De leden komen uit Damme en omstreken. Als service club kiezen we sociale werken goed uit en streven we naar een evenwicht tussen lokale en internationale projecten. We gaan zo veel mogelijk ter plaatse om van dichtbij kennis te maken met de verantwoordelijken en het project zelf. Zonta Damme komt elke tweede maandag van de maand samen bij Loweide Seminar & Event Farm te Oostkamp, waar alle leden in een ontspannen sfeer tijdens het eten met elkaar bijpraten. Op elke bijeenkomst wordt bovendien een gastspreker verwelkomd, die komt spreken over uiteenlopende leuke en educatieve onderwerpen of mogelijke sponsor projecten komt voorstellen.

Wat is zonta, haar missie en haar doelstellingen?

 • De leden van een Zonta club zijn vrouwen met een zelfstandige of verantwoordelijke en leidinggevende positie.
 • Zonta International wil bevorderen dat er een wereld tot stand komt waarin mensenrechten en fundamentele vrijheden zijn verzekerd voor alle vrouwen.
 • Missie: Advancing the status of women worldwide
 • Zonta International werd in 1919 in Buffalo (USA) opgericht als een serviceclub voor werkende vrouwen. In 1930 werd de eerste Zontaclub in Europa opgericht te Wenen. In de loop der jaren is Zonta uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met 35.000 leden, verspreid over 1100 Zonta clubs in 70 landen.
 • Doelstellingen:
  opkomen voor de gelijke rechten van vrouwen en mannen (gendermainstreaming);
  hulp bieden aan kansarme vrouwen;
 • stimuleren van actieve deelname van vrouwen aan het maatschappelijke- en beroepsleven.
 • Voor meer informatie ga naar de site van Zonta International.

Het Zonta logo

De oorsprong van de naam “Zonta” komt uit de taal van de Sioux-indianen. De naam Zonta is door Zonta International in 1919 aangenomen om daarmee de kwaliteiten “eerlijkheid en vertrouwen, inspiratie en het vermogen om samen te werken voor service en beter onderling begrip in de wereld” te symboliseren.

Het Zonta embleem is een verzameling van een aantal Sioux-symbolen die, samengevoegd, een speciale betekenis voor Zontians hebben. De verschillende elementen van het embleem en hun betekenis worden hieronder aangegeven.


Indiaans symbool dat in de Sioux-taal betekent: verlicht worden door een lichtstraal, zonneschijn of flits of straling – en daardoor, geïnterpreteerd: inspiratie.


Dit Sioux-symbool betekent: “zich samen verenigen voor een doel” of “samen iets bereiken”, in een woord, loyaliteit. Met deze loyaliteit, komen individuele leden samen in clubs, clubs in districten en districten in Zonta International.


Dit is de Sioux-wijze van zeggen: “samen werken”. Samenwerken is een heel belangrijk element om het Zonta doel te bereiken: werken aan meer begrip, inzet en vrede door vriendschappen over de hele wereld van werkenden.


Dit is het Zonta-symbool van “shelter”. De vele service projecten van Zonta zijn werkelijk een shelter in de breedste zin van het woord voor velen. En service is synoniem aan Zonta. Dit symbool toont daarom duidelijk de Zonta doelen en inspiratie.


Het symbool van het vierkant behoort niet alleen aan de Sioux toe. Misschien is dit symbool zelfs ouder dan alle andere symbolen. Het betekent eerlijkheid en vertrouwen – sterke en vitale kwaliteiten die alle onderdelen met elkaar verbinden.

Samen vormen deze symbolen het Zonta-embleem.