• Annelies Espeel is een Vlaamse dertiger, die een opleiding Chinese geneeskunde heeft gevolgd. Daarvoor verbleef ze een 5-tal jaar in China, en heeft dus de specifieke aspecten van de Chinese samenleving van binnenuit beleefd.
  • Wij vroegen haar om haar persoonlijke ervaringen m.b.t. het vrouw-zijn in China te komen vertellen. Ze heeft een boeiend verhaal gebracht van verschillende types vrouwen, aan de hand van de vrouwen uit haar eigen kennissenkring. Het werd een persoonlijke uiteenzetting, met jammer genoeg niet altijd voldoende tijd om alle aspecten van die ongetwijfeld complexe samenleving te kunnen kaderen.
  • We hadden de jonge ambitieuze lesgeefsters mandarijn, die uiteindelijk met een expat trouwen, en huisvrouw worden.
  • Haar welgestelde vriendinnen toonden dat je in China gerust mag pronken met je status. Maar ook voor deze vrouwen zijn de tradities bepalend in hun levensloop.
  •  Via haar medestudente , die onverwacht zwanger werd, horen we het verhaal van de gebrekkige voorlichting t.g.v. de preutse tradities. En hoe de families een grote inpakt hebben op de opvoeding van de (klein)kinderen.
  • Haar huisbazin illustreert het ongelofelijke traject dat China op drie generaties heeft afgelegd (en daarmee ook de bevolking). De grootmoeder was een 3de concubine in de periode van de laatste Ming-dynastie (welstellend). Haar dochter maakte de opkomst van het communisme mee. Zij moest van nul af overleven op straat en trouwde uiteindelijk met een ingenieur (die van arme komaf was, en dus had kunnen studeren). De huisbazin zelf heeft een mooie carrière in het publieke apparaat, wat haar in staat stelt om gestaag op te klimmen en ondertussen het voorbeeld is van de nieuwe middenklasse.
  • De een-kind-politiek van China zorgde voor onverwachte en voor ons niet altijd begrijpelijke verwikkelingen. Twee vriendinnen waren eerstgeboren dochter van arme dorpsbewoners. Het was dan niet uitzonderlijk dat de moeders zo snel mogelijk opnieuw zwanger werden, in afzondering gingen met hun dochter totdat het tweede kind geboren werd. Als dit dan een zoon was , keerden ze terug, hielden de zoon, en lieten de dochter adopteren door een kinderloos echtpaar uit hetzelfde dorp. De spanning van biologische ouder vs adoptieouder, (on)gewenst zijn, loyauteit op latere leeftijd,… blijft op die manier wel heel sterk doorspelen in heel hun leven.
  •  De left-over vrouwen: zijzelf is een voorbeeld van dit type vrouw. Op je 28ste is het in China quasi onmogelijk om nog aan een man te geraken. Er is een continu spanningsveld tussen tradities en moderniteit. Heel veel vrouwen kunnen studeren en carrière maken. Door de één-kind-politiek is er een groot overschot aan mannen, en een tekort aan vrouwen. Toch bepalen tradities voor een groot deel of en met wie je trouwt. Typisch zijn de huwelijksmarkten waar ouders met foto’s en cv’s hun zoon/dochter aan de man proberen brengen.

Geplaatst door Zonta